Warm én veilig de winter door
Het stookseizoen is weer begonnen. Vorig jaar waren er grote zorgen over de hoge gasprijzen en de gevaren die alternatieve stookwijzen met zich mee brengen. Helaas zien we dat het aantal woningbranden nog steeds stijgt. Daarom blijft het belangrijk om aandacht te hebben voor veilig stoken. Op deze pagina vind je meer informatie over de risico’s rond alternatieven om jouw huis goedkoper (bij) te verwarmen en een aantal tips.
Zo beperk jij risico’s
En denk ook hieraan:
Wat kun je zelf doen om jouw huis zo veilig mogelijk te maken? En hoe kun je ervoor zorgen dat je op tijd gewaarschuwd wordt als er iets mis is? We zetten een paar tips op een rij:
- Op 1 april ging de gaswet in. De gaswet is ingevoerd om koolmonoxidevergiftiging door gastoestellen tegen te gaan. Dat betekent dat alleen nog gecertificeerde installateurs aan jouw gastoestel mogen sleutelen. Wel zo veilig! In dit register van de Rijksoverheid check je of jouw installateur gecertificeerd is.
- Hang een CO-melder (koolmonoxidemelder) op! De beste plek is bij jouw verbrandingstoestel (cv-ketel, gaskachel of hout-/pelletkachel) aan het plafond. Wil je ook CO-melders op andere plekken in huis? Dan hang je deze op zit- of stahoogte. Vaak kan een CO-melder gekoppeld worden aan koppelbare rookmelders. Zo word je extra snel gewaarschuwd! Wil je zeker weten dat je een goede CO-melder of rookmelder koopt? Stap dan eens binnen in één van onze winkels. Onze adviseurs helpen je graag!
- Alle huizen moeten op iedere verdieping een rookmelder hebben hangen. Hang ze op in de vluchtroute (van bed naar buiten). De rookmelders moeten ervoor zorgen dat je op tijd wakker wordt. Gekoppelde rookmelders zorgen voor extra veiligheid. Voorkom vals alarm door ze regelmatig schoon te maken met een stofzuiger. Heb je rookmelders met een vervangbare batterij? Vals alarm ontstaat vaak door lage batterijspanning tijdens koude dagen. Wil je meer weten? Bekijk hier de adviezen van de brandweer.
- Pas op met een hoge concentratie fijnstof. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker als je stookt met hout of pellets, per ongeluk slecht ventileert, kaarsen brandt, luchtverfrissers gebruikt of bakt met slechte afzuiging, kan de concentratie fijnstof flink oplopen. Met een TVOC-meter of sensor hou je zelf de kwaliteit van de lucht in de gaten. Zo weet je wanneer je moet ventileren of de afzuiging aan moet zetten. Vaak combineert de meter temperatuur, luchtvochtigheid, koolstofdioxide en de concentratie fijnstof. Zo weet je ook wanneer jouw huis te vochtig is en je moet ventileren.
- Wil je meer inzicht in jouw energieverbruik en heb je een slimme meter? Homewizard heeft een apparaatje dat je op de slimme meter kunt aansluiten. Zo kun je via een app jouw gas- en elektraverbruik bekijken.
Andere risico’s in en om het huis
Stormseizoen
Ook het stormseizoen is weer begonnen. Benieuwd hoe jij je kunt voorbereiden?
Brand. Wat nu?
Brand: we maken het natuurlijk liever niet mee. Gelukkig kun je veel doen om de kans op brand te verkleinen.
Winters weer? Let goed op!
IJzel, sneeuw en gladde wegen: de winter zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties onderweg.