Van fiets- tot thuisaccu’s en van elektrische auto’s tot zonnepanelen: ze brengen in en om het huis nogal wat risico’s met zich mee. Maar waar moet je alert op zijn? En hoe kun je de kans op brand of schade verminderen? Op deze pagina vertellen we je graag meer!
Vragen? Contact onze Bouwadvieslijn
Heb je vragen of kun je wel wat advies gebruiken? We denken graag met je mee! Mail jouw vraag en telefoonnummer naar onze Bouwadvieslijn via e-mailadres en wij bellen of mailen jou terug. Je kunt onze Bouwadvieslijn ook bellen voor het maken van een afspraak. Dat kan op werkdagen tussen 9 uur en 12 uur bellen via 0592-367172
Thema-avond Veilig Wonen
Tijdens de thema-avond Veilig Wonen delen onze risicodeskundigen en andere specialisten hun ervaringen en tips over hoe jij de kans op brand of schade kunt verminderen. De thema-avond begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Ben je erbij? Neem ook gerust een kennis of jouw buurman of buurvrouw mee. Aanmelden kan door te klikken op de locatie van jouw keuze:
Dinsdag 17 oktober – Assen
Dinsdag 31 oktober – Winsum
Dinsdag 14 november – Meppel
Dinsdag 21 november – Roden
Dinsdag 12 december – Wolvega
Dinsdag 19 december – Groningen
Opladen e-bike, elektrische auto en andere voertuigen
Ruim een derde van de fietsers in Nederland gebruikt een elektrische fiets en steeds meer mensen rijden elektrisch. Dat brengt risico’s met zich mee. Zo zien we bijvoorbeeld veel branden door accu’s van fietsen. De grootste risico’s ontstaan tijdens het opladen en ontladen. Laad daarom altijd overdag en buiten de vluchtroute op en zorg voor een werkende rook- of hittemelder op de plek waar de fiets wordt opgeladen. Haal altijd de stekker uit het stopcontact als de batterij vol is.
De meterkast
De meterkast is het hart van alle elektra in huis. Airco’s, warmtepompen, elektrische kookplaten, zonnepanelen, elektrische voertuigen en thuisaccu’s: ze komen hier allemaal samen. Door de energietransitie is een veilige en goed functionerende meterkast nóg belangrijker geworden. Hoe veilig is jouw meterkast? En welke vragen stel je een installateur? Wat kun je daarnaast nog meer doen? We nemen je graag mee.
Vragen voor een installateur
Heb je een installateur over de vloer? Stel dan in elk geval de volgende vragen:
- Hoe zit het met het gelijktijdig vermogen? Zonnepanelen, warmtepompen en laders van elektrische voertuigen draaien vaak urenlang op maximaal vermogen. De automaten in de meterkast koelen hierdoor niet af. Kan jouw meterkast deze warmte goed afvoeren?
- Wat is het totaal vermogen? Met een hoofdaansluiting van bijvoorbeeld 40 Ampère en zonnepanelen die 16 Ampère leveren is het mogelijk dat een meterkast die gemaakt is voor 40 Ampère maar liefst 56 Ampère moet verwerken. Dat is (gerekend met 230 volt) in plaats van 9200 Watt, 12880 Watt! Dit moet je altijd zien te voorkomen. Maak samen met de installateur dus een rekensommetje aan de keukentafel, want jouw meterkast is hiervoor niet ontworpen met extra brandrisico tot gevolg!
Wat kun je verder zelf doen?
Wat kun je verder zelf doen?
- Heb je een slimme meter? Met een speciaal apparaatje kun je op je telefoon zien hoeveel Watt er verbruikt of teruggeleverd wordt. Om tot het totale vermogen te komen, moet je wel het vermogen van de zonnepanelen erbij optellen. Een voorbeeld: jouw verbruik van 7000 Watt vanuit het net gaat via de slimme meter. Jouw zonnepanelen leveren 3000 Watt. Dan zit je dus in de meterkast op een totaal vermogen van 10.000 Watt.
- Hou de temperatuur van de meterkast in de gaten. Wordt de meterkast erg warm, dan is er mogelijk niet genoeg ventilatie of het gelijktijdig vermogen is te groot. Je kan ook altijd voelen of een apparaat warm of heet wordt. Heet is niet goed.
- Plaats een gekoppelde rookmelder aan het plafond in de meterkast. Zo word je snel gewaarschuwd bij brand.
- Wil je een beginnende meterkastbrand automatisch blussen? Ook hier zijn producten voor. Zoek maar eens op ‘automatisch blusmiddel meterkast’. Heb je brand in de meterkast en een automatisch blusmiddel? Hou dan de deur gesloten zodat het blusmiddel zijn werk kan doen en er geen extra zuurstof bijkomt. Bel altijd 112 en verlaat de woning.
- Gebruik de meterkast nooit als opslagplaats.
- Woon je in een wooncomplex met meerdere verdiepingen? Dan kan het zijn dat meterkasten verticaal met elkaar verbonden zijn. Dit is een praktische oplossing, maar soms ook gevaarlijk. Bijvoorbeeld bij rookverspreiding in het woongebouw als er brand uitbreekt. Praat hierover met jouw verhuurder of binnen jouw VvE. Met vroegtijdige alarmering, automatisch blussen of andere voorzieningen kun je gezamenlijk een hoop leed en schade voorkomen.