Winters weer? Wees alert

IJzel, sneeuw en gladde wegen: de winter zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties onderweg. Situaties die vragen om extra alertheid. Op deze pagina delen we meer informatie over wat je het beste kunt doen als het glad is of als er veel sneeuw is gevallen en je onderweg moet.

Voor en met elkaar
Winters weer levert vaak mooie plaatjes op, maar zorgt er ook voor dat veel mensen niet naar buiten kunnen of durven. Kijk dus eens goed om je heen: Wie kun je helpen door zijn of haar oprit schoon te vegen? En voor wie kun je wat boodschappen halen?

Pech? Het kan iedereen overkomen. Bereid je goed voor

Pech met de auto: het is altijd vervelend. Krijg je pech in de winter, dan zijn een aantal dingen extra belangrijk. Bereid je dus goed voor:

  • Zorg voor een opgeladen smartphone en een deken;
  • Leg materiaal in de auto waarmee je zelf goed zichtbaar bent, zoals veiligheidshesjes.
  • Voer bij pech alarmlichten en bij zeer slecht zicht eventueel een mistlicht.
  • Blijf niet in de auto zitten. Zeker niet op een snel- of autoweg. Breng jezelf naar een veilige plek en ga achter de vangrail staan.
  • Stap altijd uit aan de bermzijde.

Met gladheid de weg op
Juist als het glad is, zit een ongeluk in een klein hoekje. Ligt er sneeuw of regent of ijzelt het? Bij extreem weer is het natuurlijk
het verstandigste om thuis te blijven. Moet je toch de weg op? Denk dan aan deze tips:

Sneeuw en ijzel verhogen de kans op een val. Kies daarom schoenen met geribbelde zolen of met een klein profiel. Natuurlijk is het nog beter als je gaat voor snowboots of bijvoorbeeld sneeuwkettingen voor onder je schoenen. Daarnaast zijn er speciale overschoenen met een geribbelde zool of antisliplaag en hippe wandelstokken. Altijd handig om in huis te hebben!

Ga verder niet op pad zonder een opgeladen telefoon. Mocht je dan toch onverhoopt ergens ten val komen, kun je in ieder geval om hulp vragen. Het kan ook handig zijn om via jouw telefoon jouw locatie te delen met een dierbare.

Fietspaden koelen sneller af dan autowegen en kunnen zelfs bij temperaturen rond het vriespunt al verraderlijk glad worden. Oppassen dus!

  • Ga voor zachte banden. Bij gladheid is het verstandig om banden niet te hard op te pompen of zelfs wat lucht te laten ontsnappen. Zachte banden hebben namelijk meer grip. Fiets je veel? Je zou ook kunnen kiezen voor fietswinterbanden.
  • Fiets niet té langzaam. Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je bent. Heb je een elektrische fiets? Dan heb je extra kans dat je voorwiel gaat slippen. Fiets dus rustig, maar niet te langzaam.
  • Let op je zadel. Een te hoog zadel is niet alleen lastig met op- en afstappen, het is ook fijn dat je snel met je voeten bij de grond kunt. Zorg dat je geen schoenen aan hebt met een gladde zool.
  • Kies voor een zware versnelling. Door zwaar en rustig te trappen heb je een stabielere wegligging.
  • Wees extra alert in de bocht. Wees voorzichtig met het gebruiken van je voorrem. Komt er een bocht aan? Minder dan snelheid en voorkom dat je moet remmen.
  • Ontwijk sneeuwsporen. Juist de fietssporen van een ander kunnen verraderlijk glad zijn. Daar zit namelijk vaak platgereden sneeuw of ijzel onder. Fiets daarom door verse sneeuw, dat vriest minder snel op.
  • Zorg dat je zichtbaar bent. In het donker en bij sneeuwval ben je slechter zichtbaar. Zorg er daarom voor dat jouw fietslampen en reflectoren in orde zijn en draag eventueel een reflecterend hesje.
  • Draag een fietshelm. Helaas is bij een fietsongeluk de kans op hoofdletsel groot. Zeker tijdens gladheid is extra bescherming dus belangrijk. Als Univé-lid kun je via deze link met korting een fietshelm kopen.
  • Elektrische fiets? Een accu van een elektrische fiets is erg kwetsbaar, helemaal na een val. Laat je accu dus goed controleren in een fietsenwinkel.
  • Hou afstand. Natuurlijk is het altijd belangrijk om afstand te houden tot jouw voorganger, maar als het glad is, wordt het nog belangrijker. Hoe meer afstand je houdt, hoe meer tijd je hebt om te reageren op onverwachte situaties. Gebruik als vuistregel ‘Halveer de snelheid en verdubbel de afstand’.
  • Trek rustig op. Ligt er sneeuw? Trek dan rustig op. Geef niet teveel gas en laat de koppeling rustig opkomen. Zo voorkom je dat je wegslipt.
  • Rem op de juiste manier. Als een weg glad is, kan het lastig zijn om grip te houden en je kunt makkelijk doorglijden. Heb je tijd om te remmen? Kies er dan voor om het gas los te laten in plaats van te remmen of druk de rem steeds een klein beetje in.
  • Moet je een noodstop maken? Bij een noodstop trap je zo hard als je kunt op de rem en blijf je sturen in de gewenste richting. Dit is altijd belangrijk, maar bij gladheid nog belangrijker! Op deze manier grijpen alle hulpsystemen van de auto in en is de kans dat je op tijd stopt en controle houdt over het voertuig het grootst.
  • Pas je snelheid aan. Door minder hard te rijden, heb je meer controle over de auto en bij onverwachte situaties. Hou rekening met het weer en medeweggebruikers, want ook anderen passen vaak hun snelheid aan.
  • Ga voor hoofdwegen. Openbare wegen en hoofdwegen worden vaker gestrooid én vaker gebruikt. Hierdoor ligt er vaak minder sneeuw en is het minder glad.
  • Gebruik winterbanden. Ze zijn dan wel niet verplicht, toch is het verstandig om winterbanden te gebruiken. Met winterbanden heb je namelijk meer grip. Daardoor wordt jouw remweg korter en heb je minder kans om door te glijden.
  • Blijf alert en houd het hoofd koel. Rijden in winterse omstandigheden kan best spannend zijn. Blijf rustig en haast je vooral niet. Begint je auto onderweg toch te slippen? Focus op het punt waar je naartoe wilt glijden. Corrigeer de auto heel rustig via het stuur en trap de koppeling in om de aandrijving te verbreken.
  • Volg een slipcursus! Ben je niet zeker over jouw rijvaardigheid op een glad wegdek? Er zijn gespecialiseerde rijscholen die hiervoor trainingen aanbieden. Deze slipcursussen kan je vaak volgen met je eigen auto.