Blijf alert bij hitte
De zomers worden steeds warmer en droger. Dat heeft niet alleen invloed op de natuur, maar ook op de warmte in huis en op onszelf. Wat kun je doen tijdens extreme warmte? En hoe hou je het hoofd koel? Op deze pagina delen we een aantal tips.

  • Ga voor groen: Hoe koeler de omgeving, hoe koeler jouw huis. Kies daarom voor een groen (sedum)dak en een tuin met veel bomen en planten.
  • Isolatie: HR++-glas en dak- en muurisolatie zorgen ervoor dat het een stuk minder warm wordt in huis.
  • Ventileer: Lucht ’s ochtends en ’s avonds omdat het dan het meest koel is. Hou overdag alles zoveel mogelijk dicht.
  • Airco of ventilator: Een airco verkoelt de lucht in huis. Heb je geen airco? Gebruik dan een ventilator en zet daar een bak met koud water (met ijsblokjes!) voor om het extra koel te krijgen.

Iedereen kan last hebben van warmte. Het is echter vooral voor oudere mensen gevaarlijk. Ze kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met hittestress, een hitteberoerte, hartklachten of uitdroging. Maar hoe herken je dit? En wat kun je doen?

  • Hittestress: Bij hittestress kan het lichaam de temperatuur niet meer zelf regelen en de warmte niet kwijt. Mensen worden zwakker, vermoeid, misselijk en duizelig. Ook kunnen ze hoofdpijn krijgen, veel zweten, braken of flauwvallen. Zorg dat iemand genoeg water drinkt, rust pakt en het lichaam koelt. Een voetenbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels.
  • Hitteberoerte: Bij een hitteberoerte vertoont iemand suf of verward gedrag of heeft hij of zij last van evenwichtsstoornissen. Iemand heeft een verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden en vaak een rode huid, maar zweet niet. Sterker nog iemand ziet bleek en voelt klam aan. Let goed op, want mensen kunnen het bewustzijn verliezen. Een hitteberoerte is levensbedreigend. Bel daarom 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten.
  • Zonnesteek: Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen en duizelig of misselijk worden. Zoek een koele plek op, neem een verfrissende douche en drink voldoende
  • Uitdroging: Mensen die uitgedroogd zijn zweten minder dan anders. Ze kunnen een licht gevoel hebben in het hoofd of zelfs flauwvallen. Ook plassen ze minder dan normaal of is hun urine donkerder van kleur dan anders. Zorg dat iemand genoeg water drinkt of waterijsjes eet.
  • Hartklachten: Voor hartpatiënten gelden vaak extra adviezen. De Hartstichting heeft ze hier op een rij gezet.

Let daarnaast bij warmte ook extra op jonge kinderen en huisdieren. Schaf voor een hond bijvoorbeeld een koelmat aan.

Droogte brengt verschillende risico’s mee in en rond het huis en in de natuur:

  • Hoe droger het is, hoe groter de kans op natuurbranden. Pas in de natuur dus op met sigaretten, open vuur en glas. Zie je een brand? Bel 112, geef de locatie van de natuurbrand door en blijf uit de rook.
  • In de zomermaanden is vaak een tekort aan water. Zorg dat je altijd een paar flessen water in huis hebt en wees voorzichtig met het gebruik van water voor bijvoorbeeld de tuin.
  • Wees extra alert met klussen in en rond het huis. Een vonkje van een apparaat kan al snel een brand veroorzaken, bijvoorbeeld bij het wegbranden van onkruid. Datzelfde geldt voor een BBQ en vuurkorf.

Op deze kaart kun je zien hoe droog het is in jouw omgeving.

  • Inbrekers: Tijdens de zomermaanden staan ramen en deuren meer open en leven we veelal buiten. De ideale omstandigheden voor een inbreker. Zorg daarom bij ramen voor bijvoorbeeld een barrièrestang of raamuitzetters en doe deuren waar je geen zicht op hebt op slot.
  • Insecten: Hoe warmer het wordt, hoe meer insecten. Wees alert op teken, wespen of steken van een ander insect.
  • Blauwalg: Bij een hogere temperatuur is er meer kans op blauwalg. Sommige blauwalgen zijn giftig. Op deze website kun je de kwaliteit van het zwemwater bij jou in de buurt checken.
  • Blote voeten: Met blote voeten door het gras lopen, op het strand of bij een waterplas. Hartstikke lekker natuurlijk, maar ook gevaarlijk vanwege bijvoorbeeld insecten of glas. Draag daarom altijd (zwem)schoenen of slippers.
  • Stilstaand drinkwater: Ben je langer dan een week weggeweest? Bij warm weer kunnen bacteriën – zoals legionella – in de waterleiding groeien. Laat daarom al jouw kranen minimaal een minuut stromen voor je er gebruik van maakt.

Voorkomen en beperken

Wat moet je doen bij een brand? En hoe kun jij je voorbereiden op een stroomstoring of het stormseizoen? Op onze speciale Voorkomen en Beperken-pagina delen wij meer informatie en tips over hoe jij schade kunt voorkomen of beperken.

Zo hou jij het hoofd koel

  • Smeren, kleren, weren: Smeer jezelf regelmatig in met zonnebrandcrème, bedek je huid door voldoende kleding te dragen en zoek zoveel mogelijk de schaduw op (zeker tussen 12.00 en 15.00 uur)
  • Blijf goed drinken: Drink ten minste 2 liter water op een dag. Zorg dat je altijd water in huis hebt of mee hebt als je onderweg gaat. Zo voorkom je uitdroging. Waterijsjes vormen een mooie aanvulling, helemaal als iemand niet veel wil drinken. Let vooral goed op bij jonge kinderen en ouderen. Door een verminderde dorstprikkel hebben zij een grotere kans op uitdroging.
  • Voorkom verbranding en zonnesteek: Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen en duizelig of misselijk worden. Zoek een koele plek op, neem een verfrissende douche en drink voldoende. Voorkom verbranding door je goed en regelmatig in te smeren en voldoende kleding en een pet te dragen.